O nama

Kako je sve počelo

FSRacing team je Formula Student tim Fakulteta strojarstva, računarstva i elektrotehnike (FSRE) Sveučilišta u Mostaru. Na inicijativu studenata našeg fakulteta tim je osnovan 2013. godine. Nakon brojnih razgovora i konzultacija tim je formiran 08. ožujka 2013. godine na čelu sa studentima Dejanom Jurišićem, Markom Jurićem i asistentom Gordanom Lješićem. FSRacing team je 2015. godine predstavio svoj prvi bolid Ammodytes s kojim je sudjelovao na međunarodnom natjecanju Formula Student Czech Republic u kategoriji motora s unutrašnjim izgaranjem “internal combustion engine” te osvojio 20. mjesto od 40 kvalificiranih timova. Tim je podijeljen na odjel za konstrukcije, motor i elektroniku te marketing.

Prvi uspjesi

FSRacing team je 2015. godine predstavio svoj prvi bolid Ammodytes s kojim je sudjelovao na međunarodnom natjecanju Formula Student Czech Republic u kategoriji motora s unutrašnjim izgaranjem “internal combustion engine” te osvojio 20. mjesto od 40 kvalificiranih timova.

Nastavak priče

FSRacing Team nakon ovog uspjeha nastavlja s radom na projektu, te smjenom eneracija vodstvo reuzima student Filip Sabljić i mentor viši asistent Mario Dragičević, mag. ing. str.. FSRacing Team 2019. izrađuje drugi bolid Ammodytes v2 te se uspješno kvalificira na međunarodno natjecanje Formula student koje će se održati u srpnju 2019. u gradu Varano de’ Melegari na stazi “Riccardo Paletti Circuit” u Parmi u Italiji. Također tim se uspješno kvalificira na regionalno natjecanje Formula Student Alpe Adria koje će se održati u kolovozu 2019. u Rijeci u republici hrvatskoj.

O projektu Formula student

Formula Student je najpoznatije međunarodno natjecanje studenata diljem svijeta koji se natječu u konstruiranju, izradi i utrkama s trkaćim formula bolidom. Cilj je da studenti sami osmisle i izradetrkaći formula bolid sukladno pravilima SAE organizacije (engl. Society of Automotive Engineers).

Formula Student je najzahtjevnije natjecanje studenata tehničkih znanosti na svijetu te je kao takvo najcjenjenije u automoto sferi. Cilj natjecanja je da studenti samostalno razviju trkaći formula bolid od ideje do gotovog proizvoda, a pri tome služeći se teorijskim i praktičnim znanjem stečenim tijekom studiranja. Rezultat rada na projektu su dodatna znanja, vještine i kompetencije koje studenti stječu tijekom faza konstruiranja, marketinga, upravljanja projektima i ostalim aktivnostima koje prate proces
razvoja trkaćeg bolida. Dodatna vrijednost projekta oslikava se i u timskom radu koji je ključ uspješne realizacije svakog projekta.

Konstrukcije

Osmišljava cjelokupnu konstrukciju formule: šasiju, ovjes, prijenos. Najveći izazov je stvoriti ideju same konstrukcije, osmišljeno projektirati i testirati korištenjem raznih softverskih alata. Nakon ispitivanja, zadatak tima za konstrukcije je osmisliti tehnologije za izradu.

Motor i elektronika

Kroz različite 3D analize, simulacije i programiranje pokušava se što bolje optimizirati motor, izvući što više snage i uskladiti motor s prijenosom. Kroz elektroniku se pokušava povezati svaki sustav na upravljački uređaj, te s upravljačkog uređaja kontrolirati i upravljati istim.

Marketing

Uloga marketinga jest povezati se sa sponzorima, uspostavljati suradnju, te koordinacija s tehničkim timom. Veliki izazov je osigurati financijska sredstva za projekt te baviti se potrošnjom istih. Članovi moraju kroz razne prezentacije, promocije i objave na društvenim medijima i mrežama izvijestiti javnost o tijeku projekta, eventima na kojim FSRacing Team sudjeluje.

Share this Page