Priprema za Rimac FS Alpe Adria: Nova ekipa FSRacing Teama Mostar pravi treći bolid

marcelb/ srpanj 21, 2021/ Drugi o nama, Novosti/ 0 comments

FSRacing team Fakulteta Strojarstva, računarstva i elektrotehnike Sveučilišta u Mostaru sudjeluje u projektu Formula Student koji je do sada prvi studentski projekt ovakve prirode i jedan od najvećih studentskih projekata na području Bosne i Hercegovine do sada. Sam projekt najveće je i najbolje natjecanje u oblasti motornih sportova u Europi. Osim studenata strojarstva, računarstva i elektrotehnike u ovaj projekt su se uključile studentice ekonomije i studentica odnosa s javnošću.

Osnova projekta Formula Student je izazvati studente iz cijelog svijeta koji kao zadatak imaju samostalno dizajnirati, izgraditi i marketinški razviti svoj jednosjedni trkaći automobil (bolid) kao proizvod spreman za tržište.

Voditelj projekta Mario Čorić je za Dnevnik.ba izjavio kako su  2020. godine  bili spriječeni nastaviti s radom FSRacing Teama što ih je dosta unazadilo.

“Većina kolega iz prošlog tima je završila fakultet te smo ostali samo trojica. Kako je projekt formula student obilježio naše studiranje i dao nam mogućnost za pronalazak inovativnih tehničkih rješenja te primjena teorijskog znanja u stvarnom okruženju, bilo bi nam jako žao da se ovakav projekt ne nastavi. Nakon pauze od godinu dana primili smo nove članove, detaljno ih upoznali s projektom formula student te njihovim obavezama i prednostima samog projekta”, izjavio je Čorić.

FSRacing Team je sveučilišni projekt koji su studenti samoinicijativno pokrenuli 2013. godine te održali sve do danas uz minimalnu podršku vodstva Sveučilišta u Mostaru.

“Novi studenti rade punom parom u prostorijama Fakulteta strojarstva, računarstva i elektrotehnike. Glavni cilj nam je odlazak na natjecanje Rimac FS Alpe Adria kako bi novim članovima predstavili izazove koji ih očekuju te od njih stvorili funkcionalnu ekipu za nove izazove”, dodao je. 

Također, istaknuo je kako planiraju imati funkcionalan bolid za sezonu 2022. s kojim će otići na neko od međunarodnih natjecanja i tako predstaviti Sveučilište u Mostaru i državu u najboljem svjetlu. 

“FSRacing ne planira stati samo tu već nastavlja raditi sporedno i na novom projektu koji ćemo uskoro predstaviti javnosti”, istaknuo je Čorić. 

Uz mnogo uloženog vremena i truda, te sponzorstva i donacija FSRacing team je uspješno realizirao bolid ”Poskok” (lat. Ammodytes 2b) odnosno s kojim  će se predstavio na natjecanju pod nazivom Rimac Formula Student Alpe Adria  u Rijeci 26. kolovoza 2021. Na natjecanju će sudjelovalo preko 40 ekipa sa sveučilišta iz Hrvatske, Slovenije, Srbije, Njemačke, Francuske, Češke, Velike Britanije, Finske i drugih zemalja širom Europe i svijeta. Uz tako veliku konkurenciju FSRacing team kao prvi i jedini tim iz BiH imati će težak zadatak kako pobijediti protivnike. 

S velikom željom za usavršavanjem svojih performansi i teoretskog znanja, te još većeg razvoja iskustva , vještine i profesionalnosti projekt je nastavljen. Zainteresiranost studenata za sudjelovanje u ovom projektu je sve veća i veća što je rezultiralo primanjem novih članova. Danas se tim sastoji od petnaest  članova koji su podijeljeni na dio za ”financije i marketing” te ”tehnički” dio.

Cilj tima je izgraditi novi, već izmodelirani bolid koji će biti bolji i profitabilniji od prethodnog i s kojim će na sljedećem natjecanju predstaviti ne samo Sveučilište u Mostaru, nego i BiH u cjelini.
Kako bi se projekt uspješno realizirao potrebna je podrška svih mogućih sponzora/donatora koji imaju želju pomoći studentima i sudjelovati u ovom zaista velikom projektu – prvom u Bosni i Hercegovini ovakve prirode.

Svi zainteresirani sponzori/donatori koji su voljni sudjelovati bilo u vidu financijske potpore ili donacijom materijala, te uslugama izrade mogu se javiti na službeni e-mail tima: fsracing.mo@gmail.com i fsracing@fsre.sum.ba 

Piše dnevnik.ba

Share this Post

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

*
*